Hoe krijg je je vrijheid terug?

rijheid is de meest voorkomende reden om te kiezen voor het ondernemerschap. Maar wat nou als je deze vrijheid onderweg bent kwijtgeraakt? En belangrijker nog, wat kan je doen om deze vrijheid weer terug te krijgen?

Vrijheid van ondernemerschap

De aanleiding om te kiezen voor het ondernemerschap kan voor veel mensen verschillen.

Echter is één van de meest voorkomende redenen om te starten als ondernemer de vrijheid. Vrijheid om te doen wat je wil, wanneer je dat wil, hoe je dat wil, waar en met wie je dat wil. 

Onafhankelijk. Autonoom. Zelfstandig. Ongedwongen. Vrij ondernemerschap.

Verloren vrijheid

Maar op den duur merk je dat je ineens niet meer zoveel vrijheid ervaart, waar je in eerste instantie bewust voor gekozen had. Je wordt opgeslokt door alles wat er binnen het bedrijf moet gebeuren. Alle regels, afspraken en taken die komen kijken bij het goed van de grond krijgen van je business. En zo ineens lijkt je vrijheid ver te zoeken. 
Misschien lukt het je zelfs niet meer om van een afstand te kijken naar hoe het met de zaak loopt en ben je alleen nog maar bezig met interne processen. Of heeft je onderneming zoveel aandacht nodig dat je niet toekomt aan jezelf en je privéleven. Wat de reden ook is dat je minder vrijheid ervaart, je wil een oplossing!

Vrijheid terugeisen 
Goed nieuws: deze oplossing heb je gelukkig zelf in de hand!

De punten waar je mee aan de slag kan om meer vrijheid te ervaren, zijn als volgt:

  1. Focus aanbrengen
  2. Efficiënt werken
  3. Delegeren

▪️Focus aanbrengen

Weet waar je naartoe wilt, wat je wilt bereiken. Durf groot te denken. Wat moet er gebeuren om de doelen voor je bedrijf én voor jezelf te bereiken?

Wil jij bijvoorbeeld je bedrijf naar het volgende level tillen. Bepaal dan wat daarvoor nodig is en richt hier je focus op. Of wil jij meer aan je bedrijf werken in plaats van ín je bedrijf, of wil je juist meer vrije tijd creëren voor je privéleven. 

Wat het ook is, bedenk waar jij naartoe wil en wat hiervoor nodig is.
Door deze focus aan te brengen kan je gemakkelijker aan de slag met de volgende twee punten.

▪️Efficiënt werken

Nu je focus is bepaald, kan je verder met stap twee: efficiënt werken. 
Wat zijn de belangrijkste dingen om te doen, om je doelen te behalen? Welke tussendoelen kan je opstellen en wat is ervoor nodig om deze te bereiken?

Maak een overzicht van wat er moet gebeuren en stel hierin prioriteiten. 

Ik hoor je denken: “nog meer dingen die ik moet doen..” 

Maar stap 3 is de real deal naar je vrijheid. Deze kan ook zonder stap 1 en 2 worden ingezet, maar zal op zichzelf minder effectief zijn om je vrijheid en lange termijn doelen te behalen. 

▪️Delegeren

Het ligt misschien voor de hand, maar voor het creëren van meer vrijheid moeten er taken worden uitgedeeld. De taken die gedaan moeten worden zullen namelijk niet verminderen. Wel kan jouw takenpakket begrensd/teruggedrongen worden. Maak gebruik van mensen! Denk eens aan een virtual assistant. Zijn er bijvoorbeeld taken die binnen een bepaald termijn af moeten zijn, maar heb jij je handen al vol genoeg? Schakel dan extra handen in. Het kan lastig zijn om verantwoordelijkheden over te dragen, doe dit dan ook alleen wanneer je vertrouwen in iemand hebt. Door taken te delegeren heb jij de tijd om je te focussen op de dingen die jij echt belangrijk vindt!

Inge Goudkamp, ondernemer
Contact

Terug naar het overzicht